2012. április 12., csütörtök

hosszas hallgatás után újra itt vagyok!
először is hihetetlen bejelentésem van a múlt félévi utolsó bejegyzésem után: témát módosítottam! ba-dumm-tss!
az új témám pedig a tokugawa-kori kokugaku, magyarán a japán nemzeti tanulmányok. ez a tudományág nagyon összetett és nem mellékesen igen nagy szerepe van a mai japanológia létrejöttében. de erről majd nemsoká, egy másik bejegyzésben majd írok bővebben is, csak azért hogy legyen valami tematika. addig is megosztom veletek a forrásaimat, és azok beszerzésének mizériáját.
amit alapnak vettem, és csak általános információkat akartam belőlük megszerezni, az nyilván, a már sokatok által ismert
Totman:  Japán története és
Jansen: The Making of Modern Japan.
ugyanebbe a kategóriába sorolnám az én nagy kedvencemet Buruma: Japán története című munkáját is.
a specifikusabb olvasmányaim pedig:
Maruyama Masao: Studies in the Intellectual History of Tokugawa Japan
De Bary: Sources of Japanese Tradition Vol. 1., Vol. 2.
A Monumenta Nipponica sorozatából javasolt Gergely Attila tanár úr még két tanulmányt, de ezek címeit és szerzőit majd később fogom veletek megosztani, másokkal együtt, amik most nem pontosan vagy egyáltalán nem jutnak eszembe. like a prof.
legalább van szépirodalmi kategóriám is, mivel ez szükségeltetett ahhoz, hogy a kokugaku filozófusait megértsem, amikor a Genji szerelmeiről és a Kojiki-ról értekeznek. mondhatni frissítenem kellett az emlékeimet, így ezeket is elolvastam-újra. most ennyi jut eszembe.
további szép napot nektek! ^_^

2 megjegyzés:

  1. Hello! :D
    A téma tök jó, és ehhez valóban lehet használni korabeli irodalmat is. :)

    VálaszTörlés
  2. ugye, ugye? majd sznobkodhatok japán irodalmi műveltségemmel! :D de trollkodás helyett inkább megköszönöm a támogatást. nemsoká majd rakok fel lényegre törőbb bejegyzéseket is.

    VálaszTörlés